HOOGEVEEN – De ‘Dag van de Bouw’ is een jaarlijkse open dag in Nederland waarop men bouwprojecten en bouwlocaties kan bezichtigen die normaal voor het publiek gesloten zijn. De ‘Dag van de Bouw’ is een initiatief van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven.

Wie van dichtbij wil zien wat duurzaam en circulair bouwen inhoudt, moet zaterdag tijdens de dag van Bouw zeker een bezoek brengen aan de bouwlocatie van het Alfa-college aan de Voltastraat in Hoogeveen. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje te nemen achter de schermen van dit unieke bouwproject. Aannemer HuneBouw en onderaannemers laten de bezoekers van dichtbij zien hoe circulair en duurzaam bouwen in dit project wordt toegepast.

Rond 10.00 uur zal de opening plaatsvinden door Fries Heinis van Bouwend Nederland. Namens Aannemersfederatie Nederland is Rienk Siertsema aanwezig en Henk Kerssies van Constructeurs NL.

Hieraan voorafgaand zal wethouder Gert Vos in de techniekvleugel van de school het Kenniscentrum voor Duurzaamheid en Energie openen. Dit wordt in Hoogeveen dé leer- en werkplek voor onderwijs, bedrijven, organisaties en burgers rondom innovatieve technologie, energietransitie en circulair denken.

Na ontvangst op het schoolplein volgen de bezoekers een route door de bouwlocatie, waar de medewerkers van HuneBouw en onderaannemers Ten Kate Installatietechniek, Nijmeijer Hoogeveen, Aklima Klimaatconcepten, Leerkes Electro, BEVO Isolatie en Duurzaamheid, Bork, Damen vloeren, Desso tapijt, Slump-Fictorie en Bukro dakbedekking uitleg geven over de werkzaamheden. Hierna loopt men naar de techniekvleugel van de school waar de praktijklokalen van onder andere de opleidingen Elektrotechniek en Installatietechniek geopend zijn.

In hert proeflokaal kan men de look and feel ervaren van de ‘nieuwe’ lokalen.
Ook het nieuwe kenniscentrum is geopend, waar ook N.I.C.E. aanwezig is, het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie, waarmee het Alfa-college nauw samenwerkt.

Studenten en de bouw.
Waar mogelijk worden studenten betrokken bij de bouw. Studenten Bouwkunde vertellen zaterdag over een project en onderzoek, waar ze samen met Hbo-studenten van de Hanzehogeschool aan werken: kunnen we een huis bouwen met alleen maar materialen die overblijven na de sloop van Voltage, de oude examenzaal van het Alfa-college? Zo leren en werken zij nu al aan circulair bouwen.

Zelf aan de slag
Iedereen kan zaterdag ook zelf circulair aan de slag. Er liggen materialen klaar om een leuke sleutelhanger of fotostandaard te maken. Deze materialen komen (deels) van de bouwlocatie van de school, waar ze nu niet meer herbruikbaar zijn.

De bouwplaats is zaterdag toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel of met kinderwagens, maar men moet wel rekening houden met ongemak.

Alfa-college Voltastraat 33

Welkom genodigden: vanaf 9.30 uur
Opening: 9.45 uur
Start Dag vd Bouw: 10 uur

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: