Zeven nieuwe taalambassadeurs ontvangen certificaat
Aandacht en inzet tegen laaggeletterdheid blijft nodig

Hoogeveen – Op het Alfa-college ontvingen maandag 12 december zeven nieuwe ambassadeurs laaggeletterdheid hun certificaat. Na een intensieve training van zeven avonden staan ze nu klaar om instellingen en organisaties te vertellen over hun ervaringen als laaggeletterde.

Bijschrijft foto: De trotse nieuwe taalambassadeurs met docent Miep Koops en Martin Lindhorst (stichting ABC)

De nieuwe ambassadeurs hebben allemaal de stap genomen om lessen te gaan volgen op het Alfa-college. Als geen ander kunnen zij vertellen hoe het komt dat ze onvoldoende kunnen lezen en schrijven en waar ze tegenaan zijn lopen.

De taalambassadeurs gaan nu vanuit hun betrokkenheid en eigen ervaring ‘de boer op’ om organisaties en instellingen te vertellen over het belang van het aanpakken van het onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Banken, Werkplein, serviceorganisaties, zoals MEE- Drenthe, maar ook scholieren, werkcoaches èn wethouders kunnen een beroep op hen doen. Aanvragen hiervoor kunnen bij Liesbeth den Heijer (Alfa-college) worden gedaan. Met vrijwilliger Ria Wanders begeleidt zij de ambassadeurs hierbij.

Samenwerking
De training is gegeven door Miep Koops(Drenthe College) in samenwerking met de Stichting ABC, Stichting Lezen en Schrijven, het Alfa-college, het Drenthe College en Hoogeveen telt mee met Taal. Bij de uitreiking benadrukte opleidingsmanager Rudi Knol van het Alfa-college het belang van deze samenwerking: “Zo kunnen we bereiken dat we nog meer mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de drempel over krijgen om zich in te schrijven voor een cursus lezen en schrijven in o.a. het Taalhuis of bij een ROC en ook om het onderwerp laaggeletterdheid voortdurend op de agenda’s te zetten.”

Martin Linthorst van de stichting ABC overhandigde met docente Miep Koops de certificaten en badges. Martin benadrukte de belangrijke rol van ambassadeurs nog eens: “Zij kunnen als geen ander het belang van het aanpakken van Laaggeletterdheid bespreekbaar maken.”

Liesbeth den Heijer zette de nieuwe ambassadeurs daarna in de bloemen en overhandigde de docente, de vrijwilligster, de vertegenwoordigers van de Stichting ABC en Lezen&Schrijven een fles wijn.

Door Henk Boer

Geef een reactie