HOLLANDSCHEVELD – Het is een prachtige locatie, Schoonhoven bij Hollandscheveld, om een wandeling te maken. Na een dag vol buien en wind werd het rustiger in de lucht en verwelkomde IVN bij, Schoonhoven, de bezoekers die in kleine groepjes op pad werden gestuurd. De knapzak was dit keer een lampje en de opdracht was zoveel mogelijk genieten van de omgeving en leren bij de verschillende Natuurgidsen onderweg.

Ad de Pad zat dit keer in de hoofdrol. Het gaat slecht met de pad en daar wilden we bij IVN aandacht aan schenken. Maar ook de rol van zoetwater en Earth Hour stond op het programma. We hebben weinig zoetwater in de wereld, daar moeten we heel erg zuinig op zijn. Water is steeds meer vervuild en er is steeds minder voedsel voor heel veel dieren. Ook de vleermuis foerageert boven water om eten te vangen. At de Pad komt in het vroege voorjaar naar het water toe om te paren, er was aardig wat beweging rondom het water. Zoetwater, zoutwater, vervuild water, alles kwam aan bod. En natuurlijk ontbraken de kikkers ook niet in het verhaal. Het verschil tussen kikker en pad? Onze deelnemers weten er inmiddels alles van.

Aan het eind van de wandeling keken we nog graag even naar boven. De wassende halve maan, de sterren en de wolken. Het was prachtig, toch is het jammer dat er zoveel licht is overal. Ook bij Schoonhoven zijn grote schijnwerpers over het water. Best jammer. Het verstoort de Natuur. Ook de komende week, nu de tijd weer verzet is, zullen we merken dat dieren nog niet gewend zijn aan onze klok. In de week na het verzetten van de tijd zijn er best veel verkeerslachtoffers te betreuren. Wat weten nachtdieren nu van een zomertijd, helemaal niets toch. Earth Hour is wereldwijd aandacht vragen voor het donker. De bezoekers kregen een kaarsje mee naar huis om thuis de lampen uit te laten tussen 20:30 en 21:30. Misschien heb jij wel meegedaan.

  • Zoetwater nachtwandeling succes van IVN Hoogeveen
  • Zoetwater nachtwandeling succes van IVN Hoogeveen
  • Zoetwater nachtwandeling succes van IVN Hoogeveen
  • Zoetwater nachtwandeling succes van IVN Hoogeveen
  • Zoetwater nachtwandeling succes van IVN Hoogeveen (excuses voor de slechte kwaliteit)

Door Henk Boer

Geef een reactie