????????????????????????????????????

HOOGEVEEN – Meer dan dertig kleurrijke zwaluwen verschijnen de komende weken voor de ramen van ouderen in Hoogeveen. Het is een idee van kunstenaar Judith Schmidt in het kader van het project Gekleurd Grijs van Stichting Kunst & Cultuur (K&C). De kunstenaar wil met het project Vlieg zwaluw, vlieg! ouderen en kinderen kunstzinnig met elkaar verbinden. De zwaluwen in het project staan symbool voor een nieuw begin en zijn een teken van hoop en geluk in coronatijd. Alle zwaluwen worden begin september samengebracht in een grote mobile en tentoongesteld tijdens Kunstwark in ‘t Park. In Hoogeveen wordt het project uitgevoerd in samenwerking met het ouderenwerk van Stichting Welzijnswerk.

Kunstenaar Judith Schmidt brengt de houten zwaluwen naar Ssbo de Carrousel in de wijk Wolfsbos. 32 kinderen uit de groepen 6 en 7 gaan aan de slag met het versieren van één kant van de vogel. Daarna worden de zwaluwen bezorgd bij ouderen in Hoogeveen die de andere kant voorzien van een decoratie. De kunstenaar vraagt de ouderen de zwaluwen te versieren met verf, stof of wellicht een timmerwerk. De ouderen ontvangen met de zwaluw een creatief pakket, waardoor ze over voldoende materiaal beschikken. Elke zwaluw die klaar is mag voor het raam worden geplaatst, zodat passanten ervan kunnen genieten.

Herinnering
Bij de zwaluw ontvangen de ouderen ook een brief met een gedicht of een tekening van een leerling van de basisschool. De kinderen vragen de ouderen een herinnering uit hun kindertijd te delen. Een herinnering aan de zwaluwtijd in hun jeugd, de tijd van het voorjaar richting de zomer.

Zo wordt het project een gezamenlijke belevenis in coronatijd. Wanneer alle zwaluwen worden samengevoegd in een mobile krijgen ook alle herinneringen van de kinderen en ouderen een plekje op de tentoonstelling. Individuele verhalen worden zo een gemeenschapsproject. Als het mogelijk is zullen de kinderen en ouderen elkaar ontmoeten tijdens de tentoonstelling.

Na Havelte in de gemeente Westerveld is Hoogeveen de tweede gemeente waar het project Vlieg zwaluw, vlieg! wordt uitgerold. K&C stimuleert de cultuurparticipatie in Drenthe met verschillende projecten. Jaarlijks wordt het sociaal-cultureel project Gekleurd Grijs georganiseerd om senioren in Drenthe te stimuleren deel te nemen aan kunstzinnige en creatieve activiteiten. De actiemaand Gekleurd Grijs in Actie! is dit jaar vanwege corona verplaatst naar september.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Oostmeijer bij Stichting Kunst & Cultuur (K&C), marjan@kunstencultuur.nl of (0592) 33 69 99.

Geef een reactie