Lokaal – Het waterschap Reest en Wieden onderzoekt in het voorjaar en in de zomer de kwaliteit van een aantal zwemplaatsen. Deze week zijn de volgende zes zwemplaatsen gecontroleerd. De locaties Klaverkampen (Havelte), het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas en ’t Loomeer (Schoonloo), Schoonhoven (Hoogeveen) voldoen aan de normen van het Besluit hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (BHVBZ).

De volgende keer worden de uitslagen van de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde-west (surfstrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de zwemplaats bij Wanneperveen en camping De Hoogte (Eesveen) bekend gemaakt.

Waarop wordt onderzocht?
De zwemplaatsen zijn door de provincies aangewezen als officiële open zwemwateren. Zomaar een Nederlandse zwemplas of ander open water inspringen is dus niet verstandig. Waterschappen onderzoeken de waterkwaliteit van alle zwemwaterlocaties Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt.

Zwemwaterapp
Met de Zwemwater App kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vind je er ook andere handige weetjes zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Meer informatie en een kaart met zwemwateren en de beoordeling is te vinden op de website van het waterschap en op zwemwater.nl.

Via de kaart op de Zwemwater App vind je snel een veilige buitenzwemplek bij jou in de buurt. Download hier de Zwemwater App voor Android of voor iOS/Apple.

Zwemplas Schoonhoven
Zwemplas Schoonhoven

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met het waterschap Reest en Wieden.

Door Henk Boer

Geef een reactie